Ons verhaal

Stichting Wereldkeuken is een sociale onderneming waar mensen van diverse culturele achtergronden hun talenten zichtbaar maken, een sociaal netwerk opbouwen en zich verder ontwikkelen. Op een laagdrempelige manier leren ‘nieuwe’ Haarlemmers en ‘oude’ Haarlemmers elkaar zo kennen en verrijken ze elkaar.

De Wereldkeuken bestaat uit allerlei sociale groepen (Wereldgroepen genaamd) op het gebied van sport, kunst, ambacht, educatie en ontspanning. Sinds het ontstaan in 2015 is stichting Wereldkeuken uitgegroeid tot een hechte community waar elkaar inspireren en ondersteunen voorop staat. Iedereen die op een of andere manier betrokken is, ervaart de Wereldkeuken als een tweede familie!

In het kort onze geschiedenis

In 2013 startte de Wereldkeuken als vrijwilligersinitiatief, voortgekomen uit de Wereldtuin, en vond het een plek in Stem in de Stad. Maandelijks kookten we een driegangenmenu, geserveerd aan lange tafels waar steeds 70 gasten aanschoven. Een schot in de roos. Het enthousiasme van onze keukenbrigade en bediening werkte aanstekelijk en steeds weer was binnen mum van tijd de tafel gevuld. Reden om op zoek te gaan naar een locatie om onze vleugels verder uit te kunnen slaan. Die vonden we in 2017 in de Pletterij.

De ruimte met uitzicht op de Lange Herenvest en met aangrenzende professionele keuken toverden we om tot een intiem restaurant. Tegen het einde van dat jaar gingen de deuren open en ontvingen we één avond per week zo’n 20 gasten. Sinds 2019 zijn we vanwege het grote animo twee avonden per week geopend voor het grote publiek. Ook zijn we toen gestart met maandelijkse evenement-diners voor 55 gasten, catering op locatie, private dining en take-away. Om onze plannen voor de toekomst te kunnen waarmaken, zijn we in juli 2022 ingetrokken bij Turquoise aan het Prinses Beatrixpark in Haarlem. Na daar een jaar onderkomen te hebben gehad gaat de Wereldkeuken weer zelfstandig verder. Het restaurant en de catering zijn (tijdelijk) voor nu te beëindigen, de focus ligt voor nu op de kracht van onze community en sociale activiteiten. Hiermee kunnen we een nog grotere impact hebben. Het is en blijft echter onze grote wens om de restaurant- en cateringactiviteiten in de toekomst weer nieuw leven in te blazen. Meer weten over de recente ontwikkelen en keuzes.

Sinds de start heeft de Wereldkeuken een ontmoetingsfunctie die door een divers aanbod van sociale activiteiten de community versterkt. De Wereldkeuken organiseert allerlei sociale activiteiten. Activiteiten waar talenten worden aanboren, (verder) ontwikkeld en gedeeld. Het sociale netwerk groeit en er wordt geïnvesteerd in talenten en mogelijkheden door opleiding, training en het verbinden met sleutelfiguren, organisaties en bedrijven. Maatschappelijke organisaties en de gemeente Haarlem onderkennen de belangrijke laagdrempelige voorziening: wekelijks verwijzen zij nieuwkomers door naar de Wereldkeuken om als vrijwilliger in het restaurant te werken en deel te nemen aan de activiteiten. Om de sociale weerbaarheid te vergroten en om uit het sociale isolement te komen.

Springplank naar de arbeidsmarkt

De Wereldkeuken is een veilige plek waar nieuwe Haarlemmers uitgroeien naar veerkrachtige, weerbare mensen en (weer) tot bloei komen. Restaurant de Wereldkeuken fungeert bovendien als springplank naar de arbeidsmarkt. ‘Nieuwe’ Haarlemmers doen er ervaring op als kok of als host in de bediening en brengen tegelijkertijd de Nederlandse taal in praktijk.

Ons team

Mirjam Rentema is de ‘founding mother’ van de Wereldkeuken. Dankzij haar visie en geweldige inzet is haar kindje uitgegroeid tot een organisatie die stáát. In 2021 heeft zij een stapje teruggedaan en zijn Mohamed Moussali en Lilian Balit de vaste gezichten bij de Wereldkeuken.

Tot medio 2023 was Mohamed als bedrijfsleider en chef-kok verbonden aan de Wereldkeuken. Hij organiseerde alles rondom het restaurant en de catering. Hij begeleidde de koks en restaurantmedewerkers, en onderhield contacten met de andere onderdelen van onze organisatie. Mohamed komt oorspronkelijk uit Syrië. In 2015 is hij met zijn vrouw en drie dochters in Haarlem aangekomen en woont sindsdien hier. Mohamed is er inmiddels in geslaagd een eigen snackbar/lunchzaak te starten. Op de Botermarkt in Haarlem eet je voortaan bij Syriously de lekkerste vegetarische gerechten uit Syrië. We zijn dankbaar voor de tijd en het talent dat hij met ons heeft gedeeld en zijn enthousiast over zijn nieuwe avontuur met Syriously!

Lilian Balit coördineert alles wat te maken heeft met onze Wereldgroepen. Daarnaast doet zij de intake van de nieuwe vrijwilliger en ondersteunt ze onze vrijwilligers bij het vinden van passende activiteiten. Lilian komt ook uit Syrië en woont sinds 2015 in Haarlem.

De Wereldkeuken drijft verder op een grote groep betrokken vrijwilligers. Zij doen bijvoorbeeld de communicatie, begeleiden groepen, ontfermen zich over de financiën en verzorgen de aankleding.

Tenslotte hebben we een bestuur dat bestaat uit een voorzitter, penningmeester, secretaris en drie algemene bestuursleden. Zij komen geregeld bijeen en geven gevraagd en ongevraagd advies.

Onze plannen

Beleidsplan 2020-2022

Jaarverslag 2022

Jaarverslag 2021

Jaarrekening 2020

Jaarverslag 2019

Stichting De Wereldkeuken heeft sinds 2020 een ANBI-status.

Onze partners

Fotografie op onze site is verzorgd door Suzie Bol, Anouk, Marisa Beretta, Chris de Wal, Haarlemse Evenementen in Beeld en Edo Landwehr.